GPF-ul auto, ce este si cum functioneaza?

gpf

GPF-ul auto este un filtru de particule pentru motoarele pe benzina, care are rolul de a reduce emisiile de particule fine rezultate din arderea combustibilului. Acesta este asemanator cu DPF-ul, care este filtrul de particule pentru motoarele diesel.

GPF-ul auto functioneaza prin capturarea particulelor in structura sa poroasa si arderea lor periodic intr-un proces numit regenerare. Regenerarea se poate face fara a necesita cresterea temperaturii la niveluri foarte ridicate, deoarece motoarele pe benzina ating temperaturi mai mari in timpul functionarii normale.

Pentru a evita infundarea GPF-ului, este recomandat sa conduci masina la viteze si turatii mai mari ocazional, pentru a permite regenerarea completa a filtrului. De asemenea, este important sa folosesti un combustibil de calitate si sa verifici starea celorlalte componente ale motorului.

s500
GPF-ul auto

Pentru a verifica starea GPF-ului autoturismului, există mai multe metode:

  • Poți folosi un dispozitiv de diagnoză OBD-II, care se conectează la portul de diagnoză al mașinii și îți afișează informații. Unele dispozitive OBD-II au și o aplicație pentru smartphone, care îți permite să vezi datele în timp real și să resetezi codurile de eroare. Poți găsi dispozitive OBD-II la magazinele de piese auto sau online.
  • Poți merge la un service auto autorizat, care are echipamente speciale pentru a testa funcționarea GPF-ului. Un mecanic profesionist îți poate spune dacă GPF-ul este în regulă sau dacă are nevoie de curățare sau înlocuire. De asemenea, un service auto îți poate oferi un certificat de conformitate pentru emisiile poluante.
  • Poți verifica online starea înmatriculării mașinii, care îți poate indica dacă GPF-ul este în regulă sau nu. Pentru aceasta, trebuie să intri pe site-ul DRPCIV și să completezi seria de șasiu și numărul de înmatriculare al mașinii. Vei primi un email cu informații despre starea tehnică a mașinii, inclusiv despre sistemul de evacuare.
m20a gpf cat
GPF-ul auto

Va asteptam si pe pagina noastra de facebook JarPiesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
CERE OFERTĂ!