Ce este ESP?

Ce este ESP

ESP este prescurtarea de la Electronic Stability Program, adică Programul Electronic de Stabilitate.

ESP este un sistem de siguranță activă care ajută la prevenirea derapajelor și pierderii controlului asupra vehiculului în situații de urgență.

Monitorizează și ajustează forțele de frânare și a tracțiunii pentru a menține stabilitatea și direcția dorită. Acest sistem este obligatoriu pentru toate mașinile noi vândute în Europa, deoarece îmbunătățește siguranța și manevrabilitatea pe drum.

esp 2
Ce este ESP?

Sistemul ESP funcționează pe baza unor senzori care măsoară viteza roților, direcția de mers, forța de frânare și accelerația. Dacă sistemul detectează o deviere de la traiectoria dorită, intervine automat și reduce puterea motorului și aplică frânele la roțile individuale pentru a corecta derapajul.

Sistemul ESP are un martor luminos în bord, care se aprinde atunci când sistemul este activat sau când există o problemă cu acesta. Dacă martorul se aprinde în timpul condusului, înseamnă că sistemul a intervenit pentru a preveni un derapaj. Dacă martorul rămâne aprins permanent, înseamnă că sistemul este defect sau dezactivat și că trebuie să mergi la un service pentru a verifica cauza.

esp 5
Ce este ESP?

Sistemul ESP este un sistem foarte util și eficient, dar nu poate înlocui responsabilitatea și atenția șoferului. De aceea, este important să conduci cu prudență, să respecți regulile de circulație și să ai anvelope de calitate. Sistemul ESP nu trebuie dezactivat decât în cazuri speciale, cum ar fi conducerea pe zăpadă adâncă sau pe nisip.

ESP-ul a apărut pentru prima dată în anul 1995, când Mercedes-Benz a echipat modelul S-Class cu acest sistem de siguranță. ESP-ul a fost creat de inginerii de la Bosch, care au folosit principiile de frânare selectivă a roților, precum ABS-ul, dar au adăugat și un control al stabilității și direcției mașinii. ESP-ul a fost lansat în întreaga lume în 1997, după ce a trecut cu succes de „testul elanului”.

Va asteptam si pe pagina noastra de facebook JarPiesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
CERE OFERTĂ!