Ce este ABS?

Ce este ABS

Ce este ABS?

ABS (Sistemul de Frânare Antiblocare) este un sistem anti-blocare care împiedică roțile să se blocheze atunci când frânezi brusc.

ABS îți permite să controlezi direcția mașinii și să eviți coliziunile.

Ce este ABS?

ABS-ul auto funcționează pe baza unui sistem electronic care monitorizează viteza de rotație a fiecărei roți și ajustează presiunea în circuitul de frânare pentru a preveni blocarea roților.

Cum funcționează ABS-ul:

  • Senzori de viteză pe roți: ABS-ul utilizează senzori montați pe fiecare roată pentru a detecta viteza individuală a acestora.
  • Senzori de accelerație și de presiune: În unele sisteme ABS mai avansate, se pot utiliza senzori suplimentari pentru a măsura accelerația vehiculului și presiunea în sistemul de frânare.
  • Procesor de control: Informațiile de la senzori sunt trimise către un procesor de control, care analizează datele și decide dacă este necesar să intervină în procesul de frânare.
  • Modulatorul hidraulic: În funcție de deciziile procesorului de control, modulatorul hidraulic reglează presiunea fluidului de frânare pentru fiecare roată în parte. Aceasta se realizează prin deschiderea și închiderea electrovalvelor în timp real.
  • Pulsarea frânelor: Atunci când sistemul detectează că o roată este pe cale să se blocheze, modulatorul hidraulic reduce presiunea pe acea roată temporar. Acest lucru previne blocarea roții și menține aderența cu suprafața de rulare.
  • Repetiție rapidă: Procesul de ajustare a presiunii se repetă rapid.
abs 2
Ce este ABS?

Prin implementarea acestor măsuri, ABS-ul ajută la menținerea controlului direcțional al vehiculului în timpul frânării de urgență. Este important de menționat că, în timp ce ABS-ul îmbunătățește siguranța în multe situații, nu elimină necesitatea unei conduite defensive și a adaptării la condițiile de drum.

ABS, ce este și cum funcționează?

Istoric.

Compania germană Robert Bosch GmbH (cunoscută, mai popular, drept Bosch) dezvoltă tehnologia ABS din anii 1930. Primele automobile de serie care să folosească sistemul electronic Bosch au fost disponibile în 1978. Au apărut prima dată pentru camioane și limuzine germane Mercedes-Benz. Ulterior sistemele au fost portate și pentru motociclete.

Inițial, sistemele ABS au fost dezvoltate pentru aeronave. Unul din primele sisteme a fost Maxaret al companiei Dunlop, prezentat în anii 1950, și încă în uz pe unele modele de aeronave. Acesta a fost un sistem complet mecanic. A fost utilizat și pe automobile în anii 1960 (mașina de curse Ferguson P99, Jensen FF și mașina experimentală Ford Zodiac cu tracțiune integrală) dar pentru automobile s-a dovedit scump și nu a fost în totalitate de încredere.

Va asteptam si pe pagina noastra de facebook JarPiesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
CERE OFERTĂ!