Ce sunt bujiile cu scânteie și cum funcționează?

Ce sunt bujiile cu scânteie și cum funcționează

Ce sunt bujiile cu scânteie și cum funcționează?

Bujiile cu scânteie sunt componente ale sistemului de aprindere al unui motor cu ardere internă, folosite pentru a aprinde amestecul de aer și combustibil din camera de ardere a motorului. Ele sunt deosebit de importante în motoarele pe benzină sau pe gaz, unde este necesară o aprindere precisă și controlată a amestecului aer-combustibil.

Funcționarea bujiilor cu scânteie se bazează pe principiul generării unei scântei electrice între doi electrozi. Această scânteie provoacă aprinderea amestecului de aer și combustibil din cilindru, declanșând astfel procesul de ardere. Iată pașii simplificați ai funcționării unei bujii cu scânteie:

  1. Alimentarea electrică: Curentul electric este furnizat la bujie din sistemul de aprindere al vehiculului. Acest curent poate proveni de obicei de la bobina de aprindere, care îl amplifică și îl trimite la bujie în momentul corespunzător.
  2. Generarea scântei: Bujia conține doi electrozi: unul central și unul exterior. Curentul electric care trece prin acești electrozi creează un câmp electric între ei. Odată ce tensiunea electrică atinge un nivel suficient de mare, apare o scânteie între cei doi electrozi. Această scânteie are loc între electrozii bujiei.
  3. Aprinderea amestecului de aer-combustibil: Scânteia electrică aprinde amestecul de aer și combustibil din cilindru, declanșând procesul de ardere și generând presiune și căldură care determină mișcarea pistonului. Astfel, motorul începe să funcționeze.

Bujiile cu scânteie trebuie să funcționeze corect pentru a asigura o ardere adecvată a amestecului de aer și combustibil și pentru a menține performanța optimă a motorului.

Ce sunt bujiile cu scânteie și cum funcționează?

Ele pot fi afectate de uzură, depuneri de carbon sau alte probleme, ceea ce poate duce la o funcționare inadecvată a motorului, scăderea eficienței și creșterea emisiilor poluante. De aceea, este important să se efectueze întreținerea regulată a bujiilor și să se înlocuiască atunci când este necesar.

Vă așteptăm și pe pagina noastră de facebook JarPiesa.
Pentru o ofertă completă de piese auto vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon afișat pe site. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
CERE OFERTĂ!