Senzorii NOx, ce sunt și cum funcționează?

Senzor nox la autoturisme, ce este si cum functioneaza

Senzorii NOx, ce sunt și cum funcționează?


Senzorii NOx (oxizi de azot) la autoturisme sunt dispozitive utilizate pentru a măsura concentrația de oxizi de azot din gazele de eșapament ale vehiculelor echipate cu motoare cu ardere internă.

Acești senzori sunt esențiali pentru a monitoriza și controla emisiile de noxe, contribuind la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Funcționarea unui senzor NOx la autoturisme este similară cu cea a altor tipuri de senzori NOx. Acesta utilizează diverse tehnologii pentru a detecta concentrația de oxizi de azot în gazele de eșapament și pentru a transforma această informație în semnale electrice pe care sistemul de control al motorului le poate interpreta.

Iată un exemplu simplificat al modului în care poate funcționa un senzor NOx la autoturisme:

  1. Detectare: Senzorul este amplasat în sistemul de eșapament al vehiculului, unde este expus la gazele rezultate din arderea combustibilului în motor. Oxizii de azot din aceste gaze de eșapament interacționează cu senzorul.
  2. Reacție chimică: Senzorul conține un element chimic care reacționează cu oxizii de azot. Această reacție chimică poate genera un semnal electric care variază în funcție de concentrația de NOx detectată.
  3. Transmitere semnal: Semnalul electric generat de senzor este trimis către unitatea de control a motorului (ECU).
  4. Interpretare și reglare: ECU-ul interpretează semnalul primit de la senzorul NOx și poate ajusta parametrii de funcționare ai motorului pentru a optimiza arderea combustibilului și a reduce emisiile de noxe.

Senzorii NOx, ce sunt și cum funcționează?

Acești senzori sunt parte integrantă a sistemelor moderne de control al emisiilor la autoturisme, contribuind la menținerea performanței motoarelor în limitele de emisii impuse de reglementările privind mediu.

Vă așteptăm și pe pagina noastră de facebook JarPiesa.
Pentru o ofertă completă de piese auto vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon afișat pe site. Vă mulțumim!

Senzorii NOx, ce sunt și cum funcționează?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.
CERE OFERTĂ!